ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ποια καυσόξυλα να προτιμήσω;

Υπάρχουν διαθέσιμα μαλακά καυσόξυλα τα οποία είναι από οξιά και πεύκο, αλλά και σκληρά καυσόξυλα που είναι από ελιά, δρυ και πουρνάρι.

Αν πραγματοποιήσεις την αγορά των καυσόξυλων κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τότε φρόντισε να προμηθευτείς και  μαλακά αλλά και σκληρά ξύλα. Αν αγοράσεις τα ξύλα μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου, για να ανάβει πιο εύκολα η φωτιά στο τζάκι σου,  επέλεξε τα μαλακά ξύλα.

Σε ποιο χώρο είναι καλύτερα να αποθηκεύω τα καυσόξυλα για το τζάκι;

Το ξύλο είναι ένας ζωτικός οργανισμός που χρειάζεται οξυγόνο. Αν τα καυσόξυλα αποθηκεύονται σε αποθήκη, δημιουργούνται μύκητες αλλά και υγρασία από το ίδιο το ξύλο. Για  αυτό λοιπόν αποθήκευσε τα  καυσόξυλα για το τζάκι σου, σε ένα στεγασμένο μέρος, το οποίο όμως να  αερίζεται.

Τι πρέπει να επιλέξω για προσάναμμα;

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά πετρελαιοειδή προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται για προσάναμμα και προτείνω να τα αποφύγεις, για να μην υπάρχουν δυσάρεστες οσμές από πετρέλαιο στο χώρο σου. Για να ανάβει πιο εύκολα το τζάκι σου, προτίμησε το ξύλο πεύκου, εμπλουτισμένο με ρετσίνι και προμηθεύσου  μικρά ξύλα, τα οποία  ονομάζονται σκλήθρες.

Για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια η φωτιά στο τζάκι …

Για να έχεις περισσότερη θερμότητα στο χώρο σου, καλύτερη ποιότητα φλόγας, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, προτίμησε να ανάβεις το τζάκι σου συνδυάζοντας  ένα μαλακό ξύλο (δηλαδή ξύλο οξιάς ή πεύκου) και δύο σκληρά ξύλα (δηλαδή ξύλο από ελιά ή πουρνάρι).

Ποιο ξύλο προτείνετε για την δημιουργία θράκας για μπάρμπεκιου;

Για  την δημιουργία  καλής  θράκας,  προτείνω   τα ξύλα από δρυ, πουρνάρι ή και κουμαριά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κάρβουνου και θεωρούνται ιδανικά για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα καλό και νόστιμο μπάρμπεκιου!